Home » 5 redenen waarom een goede lichaamshouding belangrijk is

5 redenen waarom een goede lichaamshouding belangrijk is

Ik vertel mijn klanten vaak dat het erg belangrijk is om de lichaamshouding te verbeteren en controle te hebben over hoe je je lichaam gebruikt. Maar waarom is dat? Hoe helpt het om een ​​goede lichaamshouding te hebben? Je zult misschien verbaasd zijn om te horen dat het je leven meer beïnvloedt dan je dacht.

1. Minder spierspanning, minder pijn

Veel van de spierspanning komt van een slechte lichaamshouding. We hebben de neiging om een ​​paar slechte lichaamshouding gewoontes op te nemen als we jong zijn en ook als moderne volwassenen wanneer we bijvoorbeeld veel te veel tijd doorbrengen voor de computer of achter het bureau zitten.
Een goede houding maakt het mogelijk je ruggengraat uitgelijnd en gebalanceerd te houden. Wist je dat op deze manier je botten het grootste deel van het lichaam ondersteunen? Spieren en ligamenten functioneren soepel en met minimale inspanning wanneer je loopt, rent, zit of draait. Een slechte houding dwingt daarentegen je spieren en ligamenten om dat evenwicht te belasten. Al dat extra werk dat ze moeten doen, kan leiden tot lage rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, tendinitis en uitgeputte, ongebalanceerde spieren.

2. Voel je beter, heb meer energie

Slap lopen is de snelste manier om je energie te legen. Het heeft een enorme impact op je ademhaling, waardoor er veel minder zuurstof in je longen komt. Het beïnvloedt ook je spijsvertering.
Het resultaat is dat we niet alleen minder energie voelen, maar ook dat onze stemming minder wordt. Is het je opgevallen dat mensen die depressief zijn de neiging hebben om hun hoofd te laten vallen? De slechte houding ondersteunt hen niet alleen in de depressieve stemming, maar houdt ook verband met angst en onzekerheid.
Dus, omdat onze lichaamshouding van grote invloed is op hoe we ons voelen, is het een goed idee om te proberen rechtop te zitten in een ontspannen uitgelijnde lichaamshouding telkens wanneer we ons depressief voelen. De verandering van stemming naar de betere zal volgen.

3. Sterkere buikspieren

Een slechte lichaamshouding wordt vaak geassocieerd met zwakke diepe “kern” spieren. Als je traint om je buikspieren goed te houden, krijg je niet alleen een mooie “buik”, maar bouw je ook een goede ondersteuning voor je onderrug (zwakke buikspieren = rugklachten). En als een bonus, gebeurt je rechtopstaande lichaamshouding natuurlijker zonder extra inspanningen.

4. Scherp denken en beter concentreren

Het is gebleken dat mensen met een goede ontspannen houding geneigd zijn om positiever en duidelijker te denken. Deze toestand verbetert de creativiteit en helpt niet alleen de concentratie en focus te vergroten. Experts beweren dat mensen met een betere lichaamshouding ook beter presteren op intelligentietests.

5. Veranderingen in biochemie en fysiologie

Ik kan dit niet genoeg benadrukken. We zijn door hormonen aangedreven wezens. De manier waarop we ons lichaam gebruiken, beïnvloedt het soort hormonen dat vrijkomt in onze bloedbaan.

Wanneer we zakken, sturen we signalen naar ons brein dat er iets is dat ons bedreigt. We krijgen onmiddellijk en herhaaldelijk een boost in een vorm van adrenaline en andere stresshormonen. Deze veroorzaken een snellere hartslag, langzamere spijsvertering en “klaar” spieren voor vechten of vluchten. Kun je je voorstellen wat dit op lange termijn met je doet? Ik ben dagelijks getuige van vele vormen of stressstoornissen in mijn massagekliniek. Zou je niet willen weten hoe je dit kunt voorkomen?

Rechtop ontspannen open lichaamshouding stuurt ook signalen naar onze hersenen. De hormonen die in deze toestand vrijkomen, veroorzaken daarentegen het gevoel veilig en krachtig te zijn. Je voelt je natuurlijk zelfverzekerder. Mensen met een goede lichaamshouding worden door anderen ook als meer zelfverzekerd en succesvol beschouwd. Dus het gaat in beide richtingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *